En blog om kærlighed til hjemmelavet mad og gode råvarer.
Jeg håber du kan blive inspireret af mine opskrifter og det vil kun glæde mig,
hvis du finder min blog interessant til at blive fast læser.
Feedback på mine opskrifter/ indlæg er mere end velkommen.
God fornøjelse.

30 april 2012

Grove snack boller med banan, chokolade og hasselnødder




Igår lavede jeg boller med ølandshvedemel, jeg brugte noget af dejen til at lave disse grove snack boller, men brug den brøddej du bedst kan lide.
Til denne opskrift kræver at man bruger sin røremaskine. En håndmixer kan ikke klare det
Det er nemlig meningen at dejen skal piskes/røres med kødkrogen, Hvis dette ikke gøres risikerer man at få flade brød, der ikke er luftige og med en god skorpe.
Disse snackboller er gode som et mellemmåltid.

Giver ca. 24 mindre boller

5+1  dl koldt vand
25 g gær
200 g hvedemel
400 g fuldkorns ølandshvedemel
10 g salt
2 spsk olie


Fyld:
ca. 4 modne bananer, skiver
1 håndfuld hasselnødder, groft hakkede
1½ håndfuld mørke chokoladeknapper el. hakket

På en røremaskine (ikke håndmixer)
Rør 5 dl vand og gær sammen i en skål. Tilsæt mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på røremaskinen, (brug krogen) først ved lav hastighed til melet er æltet ind i dejen, tilsæt den sidste dl vand og rør rundt.  skru derefter op på høj hastighed og pisk dejen i ca. 20 min. (den skal være blød og våd)
Lav en glutenprøve* for at se om dejen evt. skal æltes lidt mere.
Lad dejen hæve 1 time gerne længere, (jeg lod den hæve 3 timer, da jeg havde tid til det)



Varm ovnen til 250 *c ved normal (ikke varmluft) - de sidste 5 min. varmes bagepladen med.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 2 (jeg brugte en fast spartel),  træk dejen  ud på bordet, nærmest glat den ud. kom fyldet på og fold dejen over fyldet, bland det på bordet, del ud som boller og læg bollerne over på den varme bageplade med bagepapir.
bag så brødene i ca 15 minutter. de skal lyde hule, når man banker på bunden.
Køl brødene af på en bagerist,


Spis dem, som snack/ mellemmåltid gerne samme dag. da de bliver lidt tørre de efterfølgende dage.

*Glutenprøve går ud på at man skal kunne hive i dejen, så den følger med op, som en elastik, man skal kunne nærmest folde den ud med to våde hænder (som hvis man åbner en avis og folder ud)

Note: Man kan sagtens bruge det samme slags fyld, til en anden brøddej, det fungerer også fint. eller man kan bytte om på mængderne på de 2 slags mel og bruge 400 g hvedemel istedetfor kun 200 g

Tip: lav kun lige hvad du skal bruge til max et par dage, de bliver hurtig tunge og tørre i det. Print Friendly and PDF

29 april 2012

Boller med ølandshvedemel



Denne opskrift kræver, at man bruger sin røremaskine. En håndmixer kan ikke klare det. Så er det jo godt at jeg fik en Kitchen Aid i fødselsdagsgave.
Det er nemlig meningen at dejen skal piskes/røres med kødkrogen, Hvis dette ikke gøres risikerer man at få flade brød, der ikke er luftige og med en god skorpe.

Denne dej er ikke lavet på surdej og den er heller ikke koldhævet, jeg ville afprøve glutenprøven*, for at se om brødene blev gode, uden ovenstående metoder, og det gjorde de, jeg tror helt sikkert, at der ville være mere smag i dem, hvis den havde koldhævet, men syntes nu at de smager godt alligevel. 

Giver 2 brød el. ca. 24 mindre boller

5+1  dl koldt vand
25 g gær
200 g hvedemel
400 g fuldkorns ølandshvedemel
10 g salt
2 spsk olie

På en røremaskine (ikke håndmixer)
Rør 5 dl vand og gær sammen i en skål. Tilsæt mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på røremaskinen, (brug krogen) først ved lav hastighed til melet er æltet ind i dejen, tilsæt den sidste dl vand og rør rundt.  skru derefter op på høj hastighed og pisk dejen i ca. 20 min. (den skal være blød og våd)
Lav en glutenprøve* for at se om dejen evt. skal æltes lidt mere.
Lad dejen hæve 1½ time gerne længere, (jeg lod den hæve 3 timer, da jeg havde tid til det)

Varm ovnen til 250 *c ved normal (ikke varmluft) - de sidste 5 min. varmes bagepladen med.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, undgå at trykke eller trække i dejen, men del den forsigtigt enten som brød eller boller. og læg forsigtig brødene over på den varme bageplade med bagepapir.
bag så brødene i 15–25 minutter. Køl brødene af på en bagerist, de skal lyde hule, når man banker på bunden.


*Glutenprøve går ud på at man skal kunne hive i dejen, så den følger med op, som en elastik, man skal kunne nærmest folde den ud med to våde hænder (som hvis man åbner en avis og folder ud) Print Friendly and PDF

Få et gratis menucard


Kære Læser

Så er muligheden her igen, for at få et gratis VIP Menucard

Jeg har selv et VIP kort  og er rigtig glad for det,

- Normalpris 499kr.
- Du får tilsendt et personligt medlemskort
- Giver 30 - 50 % på mad på udvalgte restauranter, cafeer og take away på min. 180 restauranter i landet
- Særlige VIP- tilbud
- Gyldig i 12 måneder


Er du interesseret i at få et gratis kort, så følg dette LINK inden imorgen, mandag d. 30. april




Print Friendly and PDF

22 april 2012

Coleslaw med æble

Denne klassiske salat er rigtig god, den er sprød, frisk og cremet i smagen på samme tid. Jeg har valgt at tilføje æble, hvilket gør den en smule sødlig, dette lille tvist er rigtig godt, hvis salaten serveres til svinekød, de komplimenterer hinanden rigtig godt, men den er også egnet til andet lækkert kød.

Til ca 6 burgere eller 4 personer som tilbehør til hovedret

300 g hvidkål eller spidskål
250 g gulerødder
1 æble i tynde skiver /både
Dressing: 
4 store spsk. græsk eller tyrkisk yoghurt 10 %
2 spsk mayonnaise fx Hellmanns
saft fra 2 skiver citron
3 tsk. sød sennep
1 tsk. sellerisalt
½ tsk. løg pulver
1 spsk. sukker (afhængig af sødme i senneppen)
salt og peber

hvidkål snittes fint og gulerødder rives groft kom i en skål
Dressingen blandes. og hældes over kålen og gulerødderne. vendes godt rundt og smages til.
tilsidst skæres æblerne i tynde skiver/ både og vendes forsigtigt rundt.
Lad det stå og trække ca. 30-60 min. hvis den "væsker" hældes det lige fra, inden der røres rundt. 

Serveres til grillet kød, burgere, kylling svinekød osv.

Serveringsforslag: Pulled pork burger

Print Friendly and PDF

21 april 2012

Pulled pork i ovn, med ekstra sprød skorpe



Tilføj billedtekst








Så blev det min tur til, at få lavet pulled pork, efter jeg har set det hos flere bloggere.
Det er en tilberedning alle bare skal prøve, for hold da op hvor smager det godt og er saftigt.
Mine veninder var super vilde med de pulled pork burgere vi lavede med kødet.
Jeg hentede inspiration hos Food fanatic, men har ændret på hendes opskrift.
Jeg marinerede kødet natten over i en dry rub dvs. en tør krydderblanding frem for en flydende marinade.
Jeg syntes det er lang tid at stege den i 10-12 timer, hvis man steger det i et helt stykke, som mange gør. (selvom den passer sig selv i ovnen)
Derfor skar jeg fileten over i 2 på langs, det gjorde at jeg kunne lave den på 8 timer. og en kæmpe bonus: der kom jo 2 overflader = mere af den lækre sprøde skorpe !!!!
Det er bare et tip, hvis der er andre end mig, der godt kan lide det sprøde udenpå.
Man kan sagtens bruge en grill i stedet for ovn.
Man kan ikke sige hvor meget kødet skal have pr. kg, for det kommer an på kernetemperaturen, der skal være 95 *c

Mariner kødet 8-10 timer (natten over)
Steg i ovn i ca. 8 timer (afhængig af vægt på kødet - mine vejede 800 g)
Hvile i 30 min. under staniol

Til ca. 6-8 personer som burgere, ellers 4-6 personer

1,6 kg Nakkefilet uden svær (af svin) bemærk delt i 2 på langs á 800 g
1 øl (33 cl)

Dry rub: 
1 spsk groft salt
2 spsk. røget paprika
2 spsk alm. paprika
5 spsk. farin
½ spsk stdt. koriander
2 spsk barbecuekrydderi (jeg brugte Mill & Mortar´s Sweet Sue Bbg krydderblanding)
1 spsk. stdt. hvidløgspulver
peber
chili pulver/ flager (Jeg brugte kværnet chiliflager)

Dag 1: Dagen før
bland krydderierne godt
Sørg for at gnide rubén ordentlig ind i kødet, kom det derefter i en frostpose med det overskydende krydderblanding. sæt det i køleskabet natten over.

Dag 2: Selve dagen
Tag kødet ud og læg det i en bradepande med bagepapir, hæld overskydende marinade over. lad kødet få stue temp. ca. 20 min.
Tænd ovnen på 150 *c, når den er varm skrues ned til 110*c og kødet sættes ind (husk sæt stege termometer i, i den tykke ende af kødet ) . lad dem stege ca. 4 timer. hæld derefter øllen i. steg dem yderligere 4 timer så de har fået 8 timer eller VIGTIGT til kernetemperaturen er 95 *c (ikke mindre)
Tip: hæld engang imellem lidt af væsken fra kødet hen over, så den holder sig saftig.

tag kødet ud og lad stegene hvile i ca. 20-30 min med stanniol over.
endnu bedre hvis du ikke skal bruge ovnen til andet, så lad dem trække med eftervarmen i ovnen.
Derefter kan kødet trækkes fra hinanden med 2 gafler (deraf navnet)

Spis kødet fx i en burger med coleslaw, syltede agurker og rødløg. evt. med kartoffelbåde

Serveringsforslag: Pulled pork burger

Print Friendly and PDF

20 april 2012

Pink syltede rødløg

 Disse løg er super lækre og flotte i farven. Jeg kan kun anbefale at du prøver dem i salater, til kød og burgere osv.

Til 4-6 personer
1 dl. vand
1 dl. eddike
6 spsk sukker
4 peberkorn
2 laurbærblade
2 rødløg

skær løget i tynde, halve ringe eller i både.
lagen sættes over og simre til sukkeret er opløst. hældes derefter varm over løgene, som skal trække i  30 min. gerne længere. de skal blive klare i farven som du kan se på billedet.

serveres i salater, til stegt kød, i burgere osv.

Serveringsforslag: Pulled pork burger

Print Friendly and PDF

Dansk agurkesalat


til ca 4-6 personer

1 dl. vand
1 dl. eddike
6 spsk sukker
5 sorte peberkorn
2 laurbærblade
1 agurk
salt

Agurken skæres i tynde skiver og drysses med salt, bland det rundt. lad stå i 20- 30 min.
lagen sættes over og simre.
efter 20-30 min. knuges agurkerne fri fra væde, og kommes op i en skål, og overhældes med lagen, lad det stå og trække min. 20 min. gerne længere, inden de spises.

Spises til burgere, frikadeller, på leverpostej, til stegt kylling, og meget andet.

Serveringsforslag: Pulled pork burger
Print Friendly and PDF

17 april 2012

Hjemmelavet Daim - mandel karameller



Denne opskrift på daim, har jeg haft liggende i mit opskrift hæfte siden jeg var barn og har heller ikke lavet dem siden, før nu, hvor jeg ville afprøve dem igen. og de var næsten som jeg husker dem :o), de er ikke 100% identisk med den originale, men næsten.
karamellerne smager også godt uden chokolade, og de er rigtig gode knuste over en dessert eller i is.

Giver ca. en lille portion på 1 bageplade.

1 dl. piskefløde 38 %
125 g sukker
3/4 dl. lys sirup
40 g smuttede, meget finthakkede mandler
Lys chokolade til overtræk

brug en smal gryde med lidt høj kant. Varm fløden, sukker og sirup op, kog en karamel, brug en træslev/træ grydeske.
Den skal koges indtil den er 130*c, det tager ca. 20-30 min.
(har du ikke et termometer, laves en kugleprøve; kom en klat karamel ned i koldt vand, holder det faconen og er hård, er den færdig)
Sluk og kom de meget finthakkede mandler op i og rør godt rundt.
Hæld det ud på bagepapir og spred det ud til en firkant ca. 0,5 cm høj,
Når den er svalet lidt af, kan den vendes og man kan trække lidt i den, så den bliver tyndere (som du ønsker) Derefter kan den klippes med en saks i ønsket størrelse enten i små mundrette størrelser eller i store firkanter, som rigtige daim,
Lad dem køle helt af, inden de overtrækkes eller pensles med lys smeltet chokolade.
Lad dem tørre helt igennem, inden de opbevares i en lufttæt beholder, med bagepapir mellem lagene, hvis de når så langt :o)
opbevar dem ikke i køleskab, da chokoladen får en bleget overflade.

Note: Jeg prøvede både at pensle og dyppe i chokoladen, hvis man dypper, får man en pænere og tykkere overflade, men syntes det også fungerer fint at pensle, da man bedre kan smage selve karamellen.

Print Friendly and PDF

16 april 2012

Madplan uge 16 - 2012

Mandag: Rugbrød med pålæg
Tirsdag: Nudler med grøntsager
Onsdag: Stegt kylling med salat
Torsdag: Pulled pork burger
Fredag: ?
Lørdag: ?
Søndag: ? Print Friendly and PDF

Boller i karry


Til 4-6 personer

Kødboller:

500 g hakket kalv og flæsk
1-2 løg, fin tern eller blendet (jeg hakker dem altid fint)
1½ tsk salt
sort peber (drej ca. 12 - 15 gange på kværn)
5 spsk havregryn
2 spsk hvedemel
2 æg
2 dl. danskvand

 Karrysauce:

2 løg, tern
lidt tørret chili
5-6 tsk. karrypulver
4 spsk. hvedemel
2 æbler i tern (gerne med skræl) 
6 dl. varm bouillon fx. høns el. grøntsags
4 dl. mælk
3 tsk. mango chutney
1 dl. fløde
salt og peber
olie til stegning

Kødbollerne: Rør kødet sejt med saltet, tilsæt peber og løget og rør igen.
Tilsæt havregryn og mel, og rør igen,
Tilsæt æggene og få det rørt ordentligt igennem. derefter tilsættet danskvandet og der bliver rørt til en ensartet masse. lad den trække i ca. 15-20 min.
sæt en gryde over med kogende vand tilsat salt. når vandet koger formes kødbollerne og kommes ned i vandet, lad dem koge ca. 10-15 min afhængig af størrelse. jeg plejer at lave dem små.
tag dem op og kom ned i saucen.

Saucen: løgene steges gyldne i olien, tilsæt chili og karry og hvedemel, lad det riste med. tilsæt æble i tern, tilsæt varm bouillon lidt af gangen, derefter mælken, tilsæt chutneyen lad det koge igennem 10 min. derefter blendes det til en creme, tilsæt fløden og smag den til, tilsidst tilsættes kødbollerne og evt. lidt af kogelagen fra kødbollerne. til ønsket konsistens.

Server med ris, mango chutney og en rodfrugte salat fx rødbede eller gulerod Print Friendly and PDF

13 april 2012

Aloo gobi - indiske kartofler og blomkål


Det er første gang jeg laver denne ret, Jeg har smagt den i Indien og ellers flere gange haft lyst til at lave den, uden at det er blevet til noget. Men det er bestemt ikke sidste gang jeg laver den. den smager virkelig godt og kan varmt anbefales. Den er krydret, men ikke stærk som sådan, ellers kan du justere i styrke.
Jeg hentede inspiration hos Rasa malaysia men har lavet den på min egen måde, så jeg syntes den smagte godt.
Man kan måske blive skræmt af de mange krydderier, men prøv den alligevel. 
Spis den som en vegetarisk ret eller som tilbehør til en hovedret
Den smager også godt som en kold ret

Til 1 person som hovedret eller 2 personer som tilbehør

1/4 tsk. hele sorte/brune sennepsfrø (gule kan bruges)
1/4 tsk. hele spidskommenfrø
1 løg, tern
2 fed hvidløg, revet
1/2 chili med kerner, tern
1 tsk. revet ingefær
200 g blomkål, små buketter
200 g kartofler, tern på ca. 1½ cm.
1/4 tsk. tørret chiliflager (gerne kværnet)
1 tsk. gurkemeje
1/4 tsk. stødt koriander (pulver)
salt og peber
1 tsk. sukker
6 tsk. + ½ dl. vand.
Olie til stegning

Brug en mindre gryde, portionen er ikke så stor, brug gerne en gryde med tefalbelægning
start med at riste sennepsfrøene og spidskommen i olie til de begynder at "poppe" du kan høre det på dem.
Dernæst steges løgene til de er gyldne, tilsæt hvidløg, frisk chili og ingefær. rør rundt.
tilsæt kartoflerne og lad dem stege med i ca. 8-10 min. derefter tilsættes blomkålen,
chiliflager, gurkemeje og koriander køres sammen i en skål med 6 tsk. vand til en ensartet masse, derefter tilsættes det retten. rør godt rundt, tilsæt sukker og smag det til med  salt og peber. tilsæt ½ dl. vand.
Lad retten simre under låg ca. 10-15 min. indtil det hele er mørt, rør lidt rundt imens og sørg for at det ikke koger tørt, dog skal retten ikke være sovset ind
smag til igen.

Server som en vegetarisk ret eller som tilbehør gerne med en yoghurtsalat med agurk.

Print Friendly and PDF

12 april 2012

Indiske samosaer i ovn - Den nemme version


Denne version af samosaer er lavet på forårsrulledej, som er en hurtig og alternativ måde at lave dem på,  frem for at skulle i gang med at lave en dej.
Jeg valgte at bage samosaerne i ovnen, for at gøre dem lidt sundere, det blev de ikke dårligere af, men man kan selvfølgelig stadig stege dem i olie (friture)
Jeg brugte de mindre plader 15 x 15 cm.,
Man kan sagtens bruge filodej, men de plader skal som regel skæres til og de kan virke tørre i enderne, så prøv med forårsrulledej.
har du en rest kogte kartofler, er opskriften endnu nemmere, da det forkorter tilberedningstiden, jeg brugte dog rå kartofler.
Udelader du oksekødet og tilsætter flere grøntsager, er de også perfekte som vegetar udgave

Til ca. 15 stk.

1 løg, tern
2 fed hvidløg, revet
1 chili med kerner i tern (brug efter smag)
150 g kartofler, tern
100 g frosne ærter
200 g hakket oksekød
1 stor tsk. Garam masala
Salt og peber
Olie til stegning/ pensling
ca. 15 plader Tyj Spring roll pastry (forårsrulledej)

pensling/Lim:
Maizena og lidt vand (konsistens som tynd lim)

Løget blødgøres i olien, derefter tilsættes kartoflerne og de steger til de er møre, tilsæt evt. lidt vand, det tager ca. 15 min. tilsæt de frosne ærter, salt og peber og lad det blive varmet igennem.
hæld kartoflerne i en skål. derefter steges kødet og der tilsættes hvidløg, chili og garam masala, derefter hældes kartoflerne op i kødet og det steges og blandes godt, smag til med salt og peber.
køl det af, inden der laves samosaer.
Når de er rullet/ foldet kan de enten
1. steges gyldne/sprøde i olie og lægges på fedtsugendepapir eller
2. lægges på en plade med bagepapir og pensles med olie, og steges gyldne ca. 12 min. ved 200 *c i ovnen (denne metode benyttede jeg mig af)

Indiske samosaer er som regel trekantede, derfor vil jeg vise lidt billeder hvordan man folder den, men der er intet galt med at rulle dem som forårsruller, eller lave en anden facon, de smager ens.

Dejen

Fyldet

1. læg en skefuld midt på pladen.

2. fold spidserne ind over hinanden (højre og venstre) brug lim.

3. nederste spids foldes tværs over midten over mod venstre., lim

4. gør det samme med øverste spids. lim, få den lidt under nederste spids. nu har du en trekant.

5. vend trekanten og lim de flagrende spidser mod midten. 

6. steges i olie eller i ovn.

Serveres som snack eller som tilbehør 


Print Friendly and PDF

11 april 2012

Pandekager med vanilje og appelsin

 Jeg elsker pandekager og her er min yndlingsopskrift, med undertoner af vanilje og appelsin, uden at være for fremtrædende.

Giver ca. 10 - 12 stk. (stegt på en lille pande)

2 dl. hvedemel
1 tsk. sukker
1 knsp. salt
1 æg
3½ dl. mælk
½ dl. appelsinsaft 
skal fra 1/4 appelsin
Kornene fra ½ vaniljestang el. 1 knsp. pulveriseret vanilje
Smør til stegning

hvedemel, salt, sukker og vanilje blandes sammen,
tilsæt mælken og appelsinsaften lidt af gangen, mens der piskes, så der ingen klumper er.
tilsidst piskes ægget i.
lad det stå og trække smag i ca. 20 min.
steges gyldne på hver side i smør.
Jeg brugte en lille pande.

Note: Hvis man ikke kan lide appelsin, kan det sagtens undlades, tilsæt istedet lidt mere mælk.

Der findes meget forskelligt tilbehør som er godt til pandekager fx.

Sukker og syltetøj
Ahornsirup eller akaciehonning
Chokoladesauce
Nutella
Frisk frugt fx Banan eller Jordbær
Flødeis 

Hvad spiser du til dine pandekager ?

Print Friendly and PDF

09 april 2012

Madplan uge 15 - 2012

Mandag: Entrecote med grønne bønner og kartoffelbåde
Tirsdag: Hjemmelavet burger
Onsdag: Samosa og Aloo gobi
Torsdag: Køleskabstapas
Fredag: Boller i karry med råkost
Lørdag: Boller i karry med råkost
Søndag: Pizza med salat Print Friendly and PDF

Mango lassi




Til 2 glas

1 moden mango (på frost eller på dåse kan også bruges)
2 dl. alm. yoghurt
2-3 tsk. sukker (kan udelades hvis mango er fra dåse eller meget sød)
3-4 isterninger, knust
et drys salt (fremhæver smagen af sødme i drikken)
evt. koldt mælk eller vand (til at fortynde)

Isterninger, mango i tern, yoghurt, salt og sukker blendes i minimun. 1 min. så drikken bliver ensartet og cremet.
Kan din blender ikke knuse isterninger, så knus isterningerne inden, i en pose, før de tilsættes sammen med de andre ingredienser.
Ønskes en tyndere konsistens, kan der tilsættes lidt kold mælk eller vand. 

Tip: Hvis din mango ikke er moden, når du køber den, så læg den i frugtskålen nogle dage, så den bliver gylden, som på billedet.

Tip: Har du aldrig ordnet en mango, så har den en flad, oval sten indvendig, derfor skær ned langs frugten/stenen, så tæt mod midten, som muligt, på alle sider, skær skrællen af bagefter.

Serveres til stærk indisk mad eller drikkes som mellemmåltid. Print Friendly and PDF

08 april 2012

Majs friteret blæksprutte


Denne version er ikke lavet med den klassiske beignetdej, men med majsgryn, som man også bruger til polenta, det gør dem crispy, men stadig bløde indeni, uden at være seje.
Brug dem til forret, el. som en del af et tapasbord
Jeg starter med at marinere dem i mælk, da jeg synes de derved bliver møre, det hjælper også at de bliver banket med kødhammeren.

Til 2-3 personer  (forret)

2 renset blæksprutte tuber* (fra frost) brug endelig frisk, hvis du kan skaffe det.
½ citron
1- 1½ dl. mælk
Neutral olie til stegning

Panering:
1 dl. majsgryn
lidt salt og peber
lidt hvidløgspulver
lidt chilipulver (jeg brugte chiliflager, som blev kværnet)

Tilbehør:
Frisk citron
Sød Chilisauce
evt. salat

Læg blæksprutte tuberne i en frostpose ( Jeg tog dem direkte fra frost), hæld mælk og saften af ½ citron (kom bare citronen ned også)
Lad dem marinere i et par timer (mindre kan sikkert gøre det)
imens laves paneringen, der bare blandes godt sammen.
Når sprutterne har marineret, hældes mælken ud og de duppes tørre. skær tuben op på langs i den ene side, rens eventuelle urenheder og tilbagesiddende brusk.
Bank på begge sider med en kødhammer, den side der vendte indad, vendes nu opad og der snittes fine harlekin firkanter UDEN at skære igennem. derefter skæres i passende stykker (de ruller sammen, ved fritering)
kom dem op i paneringen og sørg for at de er godt dækket, tag dem op og drys det værste panering af.
imens er der sat en gryde over med olie, til at fritere i.
kom kun få i af gangen, så det ikke begynder at koge over eller, at temperaturen sænkes for meget
HUSK at have et passende grydelåg liggende, hvis der går ild i gryden.
Kom fritterne op på fedtsugende papir/ køkkenrulle

Server mens de er lune, sammen med friske citronbåde, sød chilisauce og evt. lidt salat

* blæksprutte tuber kan købes hos asiatiske købmænd

Print Friendly and PDF

07 april 2012

Irakisk gryderet - Kalvekød og hvide bønner i tomatsauce


Denne Irakiske gryderet er ikke særlig stærk, medmindre man selv justerer i mængderne, 
Man kan sagtens erstatte kalvekødet med lammekød, det smager også godt. Et godt råd er, at koge en hel pose med bønner og frys ned i de mængder, der passer dig, så er det altid nemt at lave denne opskrift samme dag.
Denne ret indeholder en del protein fra bønnerne, som mætter, derved kan man spare på mængden af kød, men hvis man elsker kød, tilføjer man bare mere til retten.
Er man vegetar, så erstat kødet med forskellige grøntsager, de skal dog ikke have så lang tid. 


Til 2 personer

300 - 400g Kalvekød i store tern (fra klump, bov el. lign)
100 g tørrede hvide bønner* (el. 200g udblødte/kogte)
1 bouillonterning
1 løg, i både
1 stort løg, tern
1 tsk. stdt. spidskommen
3 tsk. tomatpuré
1 ds hakkede flåede tomater som evt. er blendet
1 solo hvidløg** el. 2-3 alm fed., hakket
chili, frisk el. tørret

Bønnerne sættes over i koldt vand natten over.
Dagen efter hældes vandet fra og der tilsættes frisk vand og bouillon, kog bønnerne møre ca. 45 min.
I en anden gryde sættes kødet over i vand og simre med 1 løg i både i ca. 2 timer eller til kødet er mørt. (det skal være mørt som smør!!!) - husk at afskumme urenheder
Tip: kender man sit kød (altså hvor lang tid det er om at blive mørt) kan man tilsætte de udblødte bønner 45 min. før kødet er færdigt og derved spare en gryde.
Når både bønner og kød er færdigt sauteres løg og hvidløg gyldne i en ny gryde, tilsæt chili og tomatpuré og lad pureén stege lidt med, for at få den værste syre væk. tilsæt derefter de flåede tomater, kødet og bønnerne, og supler med suppen fra kødet/ bønnerne, indtil man får en ønsket konsistens. (lidt tykkere end tynd suppe) lad det koge igennem ca. 10-15 min. gerne længere.
Smag til

Serveres fx med ris og tabouleh

* Hvide bønner svulmer op til lidt over dobbelt størrelse,
dvs. 100g tørrede bønner = ca. 200 g udblødte/kogte

** Solohvidløg er et kinesisk hvidløgsfed som svarer til 2-3 alm. fed. 

Kilde: Hadeal Print Friendly and PDF

06 april 2012

Kogte luftige basmati ris


Der er mange der har svært ved at koge basmati- eller jasmin ris, tit bliver de klistrede og udkogte, Jeg vil her give nogle gode råd ( 2 versioner), til hvordan jeg plejer, at gøre for at få dem luftige.

Fælles for dem begge er at skylle risene i vand 4-8 gange, indtil vandet er klart og ikke mælkehvidt. derefter stilles risene i blød i koldt vand i 20- 30 min.
sigt vandet fra. Derefter kan du gå igang med enten version 1 eller 2. 


Til 1 person

Version 1:

1 dl. Basmatis ris
1½ -2 dl. kogende vand.
salt

Lun en lille gryde op (ikke for varm), kom risene i og det kogende vand, hvad der svarer til ca. 1 cm. over risene, tilsæt salt og rør rundt, (det er vigtigt at gryden er lun, så kogningen går igang med det samme)
Skru ned og lad dem simre i ca. 8-10 min. derefter slukkes der for varmen og der lægges et viskestykke/ køkkenrulle mellem gryde og låg, lad det trække med låg i ca. 10-12 min.
derefter er de klar til at spise.

Version 2:

1 dl. Basmati ris
1½- 2 dl. kogende vand
½ løg
olie
salt

Brug en lille gryde, Løget hakkes fint, og steges gyldent i olien, tilsæt derefter risene og lad dem opsuge olien, tilsæt vandet,hvad der svarer til ca. 1 cm. over risene, tilsæt salt og rør rundt
Skru ned og lad dem simre i ca. 10 min. derefter slukkes der for varmen og der lægges et viskestykke/ køkkenrulle mellem gryde og låg, lad det trække med låg i ca. 10-12 min.
derefter er de klar til at spise.

Hvordan får du dine ris gode ?


Print Friendly and PDF