En blog om kærlighed til hjemmelavet mad og gode råvarer.
Jeg håber du kan blive inspireret af mine opskrifter og det vil kun glæde mig,
hvis du finder min blog interessant til at blive fast læser.
Feedback på mine opskrifter/ indlæg er mere end velkommen.
God fornøjelse.

30 oktober 2011

Chokolade-lakrids karameller






Øverste billede er karamellerne kogt til 120*c dvs. de er hårde og seje tilsidst
Det nederste billede  i silicone form er karamellerne kogt til de var 110-115 *c dvs. er bløde og seje

Opskriften giver ca. 30-70 små stk., afhængig af størrelse

2½ dl. piskefløde 38 %
125 g sukker
62,5 g glukose**
2 tsk. lakridsekstrakt pulver***
3 tsk. god kakao 
til at trille i bruges yderligere en blanding af ½ del lakridsekstraktpulver og ½ del kakaopulver.
neutral olie til pensling

Kog alle ingredienser (undtaget lakridspulver og kakao), indtil karamellen er godt gylden og meget tyktflydende. Rør i den med jævne mellemrum, dog mest i slutningen (brug en træske/slev). Hold hele tiden øje, for den vil gerne koge over. 

Karamellen er færdigkogt, når den er godt gyldenbrun og begynder at slippe grydens bund efter ca. 30-40 minutter ved jævn, god varme. tag en kugleprøve*, 
Se nedenfor over hvilke grader den skal have, afhængig af ønsket konsistens.
Tag gryden af varmen, tilsæt lakridspulveret og kakao og rør godt. Hæld karamellen op i en lille beholder,
ca. 18x 12, der er foret med olieret bagepapir på både bund og sider. eller en olieret isterningebakke i silikone (Giver færre stk.)
Lad karamellen afkøle ved stuetemperatur, Udskæres i 1x1 cm, (terning) i alt 50-70 stk., og rulles i lakrids og kakaopulver mens de er lidt lune, så er de nemmere at skære og pulveret hænger bedre fast
opbevares i et tætsluttet beholder.

Er det bløde karameller, kan de pakkes ind i egnet papir.

Blød: ca. 110-115 *c
Sej: 120 *C
Hård (bolsje): 125 *C

 * Kugleprøve: kom en klump i et glas koldt vand, er den sej og kan holde formen, uden at den opløses, er den klar.
** Glukose: f.eks. Morten Heibergs Glukose Sirup, der fås i fx Kvickly, alm. glukose kan fås i Helsekostforretninger eller Matas.
*** lakridsekstrakt pulver er kraftig i smagen. og kan købes i Panduro el. helsekostforretninger

Print Friendly and PDF

Ingen kommentarer:

Send en kommentar